Nisa ORMAN
Eylül 20, 2024
DDoS saldırısı, yani “Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı”, bir hedefin normal trafiğini kesintiye uğratmak amacıyla birden fazla makinenin birlikte çalışarak tek bir hedefe saldırdığı bir saldırı türüdür. Bu saldırı, hedeflenen sunucu, hizmet veya ağın çevresindeki altyapıyı internet trafiğiyle aşırı yükleyerek hedefin işleyişini bozmayı amaçlar. DDoS saldırıları, hedefe gönderilen istek sayısını katbekat artırarak saldırı gücünü önemli ölçüde artırır. Ayrıca, saldırının gerçek kaynağının tespit edilmesini zorlaştırarak iz sürmeyi zorlaştırır. DDoS saldırıları, çevrimiçi işletmeler veya herhangi bir tür organizasyon için yıkıcı olabilir. Bu nedenle, bu saldırıların nasıl çalıştığını anlamak ve hızlı bir şekilde nasıl önlem alınacağını bilmek kritik öneme sahiptir.
Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları, yalnızca rastgele gerçekleştirilmiş eylemler değildir. Failler, bu taktiği bir rahatsızlık yaratmaktan stratejik bir araca dönüştüren çeşitli motivasyonlarla hareket ederler. Bu motivasyonları anlamak, etkili savunma için hayati önem taşır.
Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları, çevrimiçi operasyonlar için ciddi bir tehdit oluşturarak kritik altyapıları kesintiye uğratır ve büyük finansal kayıplara yol açar. Bu saldırıların karmaşık işleyişini anlamak hem organizasyonlar hem de bireyler için çevrimiçi varlıklarını korumak adına son derece önemlidir.
DDoS saldırılarının karmaşık yapısını derinlemesine inceleyerek ve evrilen doğasını tanıyarak, organizasyonlar ve bireyler, riskleri azaltmak ve çevrimiçi dayanıklılıklarını güçlendirmek için gerekli bilgiye sahip olabilirler.
Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları, dijital dünyada büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu saldırılar, çevrimiçi hizmetleri, birden fazla kaynaktan gelen aşırı trafikle bunaltarak kullanılamaz hale getirmeyi amaçlar. Bu saldırıların etkileri çok yönlüdür; anlık teknik sonuçların ötesine geçerek, geniş ekonomik ve sosyal yansımaları da beraberinde getirir.
Aşağıdaki vakalar, DDoS saldırılarının olası ölçeğini ve etkisini vurgulayarak, etkili azaltma stratejilerinin önemini ve gelişen tehditlere karşı sürekli olarak tetikte olmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır:
2024 Global Tehdit Analizi Raporu’na göre, DDoS saldırıları evrim geçiriyor ve saldırganlar, büyüyen önleme tekniklerine karşı stratejilerini uyarlıyorlar. 2023 yılında, müşteri başına düşen DDoS saldırı sayısı, 2022’ye göre %94 oranında arttı ve bu, önceki yılın %99’luk artışını takip etti. 2021’in ilk çeyreğinden bu yana, müşteri başına düşen saldırı sayısı ayda ortalama 106 saldırı veya günde 3.48 saldırı olarak trend göstermekte. 2023’ün ilk çeyreğinde, tipik bir Radware müşterisi günde ortalama 49 saldırıya karşı koymak zorunda kaldı.
Hazırlayan-Yazan: Şerafettin KEKEÇ
Soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telif Hakkı © 2021 SiberTim Tüm Hakları Saklıdır.